Muistokirjoitus

Miikka Aranko 1931-2024

Miikka Aranko
Miikka Aranko 1931 – 2024

Taloyhtiön pitkäaikainen asukas Raimo Mikael Miikka Aranko kuoli 26.3.2024. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Kuusankoskella 3.10.1931.

Miikka Aranko vietti lapsuuden ja nuoruuden Kuusankoskella Kymenlaaksossa aktiivisesti urheillen ja palloilulajeissa piirikunnan joukkueissa pelaten. Miikka oli nuoruudesta lähtien lempinimi, jonka hän myöhemmin virallisti kutsumanimekseen.

Helsinkiin Miikka muutti opiskellessaan voimistelunopettajaksi. Varsinaisen 33 vuoden pituisen työuran Miikka teki Apollon yhteiskoulussa, mutta ehti olla myös Munkkivuoren yhteiskoulun opettajana. Hän oli aktiivinen kehittämään opetusta ja oli toimittamassa ohjekirjaa voimistelunopettajille. Viimeiset työvuotensa hän oli myös Apollon yhteiskoulun vararehtori.

Miikan elämän tukipilarina oli rakas puoliso Raili. Yhteiselo alkoi jo nuorena Kuusankoskella ja he ehtivät jakaa elämänkokemukset 75 vuoden ajan. Naimisiin he menivät 1957 heti Miikan valmistuttua voimistelunopettajaksi, ja muutaman vuoden välein syntyivät pojat Kari ja Olli.

Munkkivuori ja Ulvilantie 29 taloyhtiö olivat Miikan kotikenttä. Heti talon 7 valmistuttua Miikka ja Raili muuttivat perheineen C rapun ensimmäisen kerroksen asuntoon. Miikka ehti asua ja olla kirjoilla samassa asunnossa 63 vuotta ja Raili asuu edelleen tässä hyväksi koetussa kodissa.

Miikka oli vahvasti mukana alueen yhteisöjen toiminnoissa. Taloyhtiön lasten urheilukilpailuja ja kuntopäiviä Miikka oli järjestämässä yli 50 vuoden ajan. Alkuaikoina he tekivät yhdessä Railin kanssa hiihtoladut kilpailuille ja myöhemmin merkitsivät kuntopäivän reittejä sekä ideoivat leikkimielisiä tehtäviä reitin varrelle. Useille munkkivuorelaisille Miikka ja Raili olivat tuttu näky päivittäisillä kävelyillään Ulvilantien ympäri. Vielä koronavuosina Miikka innostui keinuttamaan lastenlastenlapsia pihan keinussa yhdessä heidän kanssaan nauraen.

Jäätyään eläkkeelle Miikka oli entistä aktiivisempi Lions Club Munkkivuoressa. Hän ehti olla yli 40 vuotta seuran jäsenenä ja presidenttinäkin kahdesti (1985 ja 1998) sekä laajemman aluelohkon puheenjohtajana 1999-2000. Miikka oli järjestämässä Munkkivuoreen monenlaista toimintaa ja mm adventtikonserteissa hän oli pääjärjestäjänä useita vuosia. Tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta hänelle myönnettiin Lions-ritarin arvonimi 2004.

Toinen Miikalle tärkeä paikka oli mökki Iitissä lähellä Kuusankoskea. Pääosin omin voimin rakennettu mökki Urajärven rannalla oli kesäisin kotina vuodesta 1967 alkaen. Heti koulujen päätyttyä Miikka ja Raili pakkasivat auton ja me kaikki muutimme mökille. Meille lapsille kesät järven rannalla olivat aurinkoisia ja pitkiä lomia yhdessä perheen kanssa. Lastenlasten myötä Miikka ja Raili rakensivat vielä isomman hirsimökin vastaamaan tilantarpeeseen.

Miikka oli seurallinen ja pidetty niin sukulaisten kuin ystävienkin keskuudessa. Sekä kodissa Munkkivuoressa että mökillä järven rannalla kävi paljon vieraita. Päiväkävelyt Railin kanssa kestivät aina pitkään, kun Miikka jäi matkan varrella juttelemaan naapureiden ja puolituttujen munkkivuorelaisten kanssa.

Perhe oli Miikalle tärkeä ja 90-vuotispäivillä oli vilkas 20 hengen laajennettu perhe juhlimassa. Miikka ehti tukea lastenlasten arkea ja nähdä myös lastenlastenlapsien ensimmäiset askeleet. Useampi sukupolvi meitä lapsia oppi ainakin uimaan, ajamaan polkupyörällä, pelaamaan ja perkaamaan kaloja Miikan kärsivällisellä opastuksella. Nämä monet tärkeät taidot ja lämpimät muistot jäävät meille läheisille.

Miikka Aranko siunataan Munkkivuoren kirkossa 27.4.2024 perheen ja lähimpien läsnäollessa.

Kari ja Olli Aranko
Jarmo Tani

Kirjoittajina Miikka Arangon pojat ja ystävä, taloyhtiön entinen isännöitsijä