Tiedote

Liikkuminen liukkailla keleillä

Taloyhtiön huoltomiehet hiekoittavat teitä aina kun kelit sitä vaativat. Arvio liukkauden tasosta tehdään päivystäjän aamu- ja iltakierroksen yhteydessä. Aamukierros on noin kello seitsemän aikaan joka aamu ja silloin avataan taloyhtiön portaiden ulko-ovet lukituksesta ja tehdään yleistarkistus huoltoa vaativista kohteista. Iltakierros on noin klo 20.

Hiekoitus tehdään ”traktorin” hiekoituskauhalla ja käsin lapiota hyödyntäen. Ensiarvoisia alueita ovat mäet ja portaiden edustat. Autotallien edustoille vedetään yleensä yksi hiekoitusraita ellei tilanne muuta vaadi. Tämä on hyvin tyypillinen menettely kaikilla huoltoyhtiöillä.

Huoltoyhtiöillä on määritetty huoltotaso jokaiselle huoltokohteelle. Usein ostoskeskukset, eduskunta, presidentinlinna ja muut erityistä huomiota vaativat kohteet ovat A1 aluetta. Asuinalueet ovat usein B2 tai alemman tason huoltoalueita. Taloyhtiöllämme ei virallisesti ole määritelty huoltotasoa, mutta Munkkivuoren ostariin verrattuna huoltotaso on A1 tai korkeampi.

Liukkautta pyritään vähentämään kulkuväylillä hiekoittamalla, suolaamalla ja poistamalla jäätä mahdollisuuksien mukaan. Liukkautta ei kuitenkaan voi poistaa kokonaan, joten sen takia vastuu alueella kulkemisesta on myös kulkijalla itsellään. Ohessa muutamia vinkkejä joita kannattaa yrittää noudattaa niin välttyy ikäviltä onnettomuuksilta tai epämukavilta yllätyksiltä.

Ohjeet autoilijalle:

  • Älä sudita. Aja rauhallisesti. Jos et pääse liikkeelle pienellä kaasulla niin et pääse liikkeelle sudittamallakaan. Laita hiekkaa renkaan alle tai käytä kitkamattoa tai luistonestomattoa.
  • Älä aja lumenaurausalueille. Joskus teiden laidoille aurataan tilaa uudelle lumelle ja näiden alueiden alusta ei välttämättä sovellu autoille. Joskus lumen alla voi olla jyrkkä tien reuna.
  • Vältä ajamasta talon 7. edustan päädyssä olevaan alamäkeen. Sieltä on vaikea päästä pois varsinkin paketti autolla.

Ohjeet jalankulkijalle:

  • Jalkine valinta on erittäin tärkeää talvella. Älä käytä lenkkareita, pukukenkiä, kumisaappaita, sisäkenkiä, tohveleita tai juhlakenkiä
  • Varmista että jalkineiden pohjat eivät ole kuluneet tasaiseksi. Kumiseos on paras materiaali kengänpohjiin. Muovipohjat ovat kylmässä ilmastossa liukkaat. Lisäksi ajansaatossa hyvätkin kengänpohjat voivat kovettua ja menettää pitoaan.
  • Älä kävele ajourissa. Ajourat ovat usein liukkaammat koska autoilijat saattavat sudittaa ajoväylillä.
  • Kävele rauhallisesti ja katso eteesi. Liukkailla keleillä liikkumiseen pitää varata enemmän aikaa. Vältä äkkinäisiä liikkeitä, ennakoi.

Ohjeet pyöräilijälle:

  • Käytä nastarenkaita jos pyöräilet talvella
  • Älä aja nurmialueille talvella. Et voi tietää mitä lumen alla on. Useat pyöräilijät ovat kaatuneet kun he ovat ajaneet reunakiviin ja oksiin.

Hiekoituksen huonot puolet

Miksi hiekoitussepelin käyttöä tulisi millään tavalla rajoittaa? Vaikka hiekoitussepeli ei ole kovin kallista, niin suurin ongelma sepelin käytössä on hengitystiehaitat mitä sen poistosta aiheutuu. Kevätkaudella kaupunkien suurin yksittäinen ilman epäpuhtauksien lähde on katupöly. Se aiheuttaa astmaoireita jopa terveille ihmisille. Sen takia hiekoitussepelin määrätön kylväminen ei ole ihan ongelmatonta. Toistaiseksi ei ole keksitty pölytöntä hiekanpoisto menetelmää.

Asiaan liittyviä muita tietolähteitä:

https://www.kaleva.fi/viisi-tapaa-valttaa-liukastuminen-valta-akkinaisia/1890654

https://www.aamulehti.fi/hyvinvointi/art-2000009324499.html

https://www.sttinfo.fi/tiedote/69935291/poista-hiekoitussepeli-kosteana-ja-vie-sortti-asemalle-tai-kayta-uudelleen?publisherId=4346