Tiedote

Lämmityksen säätö (päivitetty 4.12.2023)

Mikä on sopiva sisälämpötila?

Suurin osa ihmisistä on tutkitusti tyytyväisiä, kun huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. 21 asteen lämpötilaa pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.
Myös Motiva suosittelee oleskelulämpötilojen lämpötilaksi 20–21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin, esimerkiksi 18–20 astetta.
Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.
Taloyhtiön tavoitelämpötila on 20 – 22 astetta.

Mitä jos lämpötila on liian korkea?

Jos lämpötila on liian korkea niin säädä lämpötilaa alemmas lämmitysventtiileistä. Älä missään nimessä viilennä huoneistoa jättämällä ikkuna auki! Se ei ole lämmitystaloudellisesti viisasta eikä myöskään terveellistä. Ikkunasta tuleva veto voi aiheuttaa pahimmillaan kasvohalvauksen tai vilustumisen. Lisäksi samassa linjassa olevat muut asunnot eivät saa tarpeeksi lämmitystehoa, jolloin voi olla ettei heidän asuntonsa tavoitelämpötila täyty.

Mistä huonelämpötila mitataan?

Huonelämpötila mitataan mistä tahansa oleskeluvyöhykkeeltä noin 1,5 m:n korkeudelta. Oleskeluvyöhyke on huoneen osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan. Yläpinta on 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivupinnat 0,6 metrin etäisyydellä seinistä tai vastaavista kiinteistä rakennusosista. Tavanomaisia mittauspaikkoja on olohuoneen sohvapöytä, makuuhuoneessa sängyn päältä, keittiössä pöydältä.

Minkälaisella mittarilla mitataan?

Mittaa vain mittarilla, joka on lämpötilan näytön osalta tarkistettu. Käytössä on paljon mittareita, jotka ovat epätarkkoja. Munkkivuoren ostarin K-Marketista saa esimerkiksi Suomen Lämpömittari Oy:n Suomessa valmistettuja Huonelämpömittari 101 -mittareita, jotka ovat perinteisiä spriimittareita. Ne ovat luotettavampia kuin useimmat digitaaliset mittarit ja varsinkin niin sanotut matkamuistomittarit.

Missä lämmitysventtiilit ovat?

Lattialämmitysventtiilit ovat eteisessä tai kylpyhuoneen puolella. Venttiilejä on 2 – 6 riippuen huoneiden lukumäärästä – jokaiselle huoneelle on oma venttiili, lukuun ottamatta kylpyhuonetta, jossa on sähköinen lattialämmitys.
Venttiilejä ei välttämättä ole merkitty mikä on millekin huoneelle. Yleensä ovelta päin katsottuna ensimmäinen venttiili on lähimmän huoneen venttiili. Pystyputken vieressä oleva venttiili on yleensä keittiön. Muuten kannattaa vain testata asia eli yksi venttiili täysin kiinni ja muut auki. Huone joka viilenee päivän kuluessa on kyseisen venttiilin takana. Sama menettely kaikkien venttiilien kanssa.
Venttiilejä avattaessa täysin auki ne löystyvät ja pyörivät tyhjää, jolloin ne ovat täysin auki. Kun venttiili on ”löysä” ja haluaa pienentää lämmitystä niin kannattaa hieman painaa säätönuppia sisäänpäin kun kiertää sitä myötäpäivään jolloin se menee takaisin kierteille.

Talviaikana ilmanvaihtokin vaikuttaa huoneiston lämpötilaan. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa talvella ilmanvaihto toimii liian hyvin ja taas kesällä liian heikosti. Asukas voi kiertää keittiön poistoventtiiliä kiinni talviaikana ja laittaa ikkunoiden tuloilma venttiilit kiinni asentoon. Kylpyhuoneen poistoventtiili kannattaa pitää talvellakin hieman auki, jotta kosteus haihtuu tilasta.

Ohessa havainnollistava video lämpötilan säätämisestä.